Fekete-Vérvörös Szkarabeusz

Amikor a Bogár egy mindennapi közlekedési eszköz...

Megvan a donor...

2015. november 14. 20:51 - GodSeth

... illetve nem is donor, mert nem donor, hanem az az erőforrás, ami a régi, beteges egykettest fogja váltani valamikor a következő hónapokban.

AB kódos, 90% valószínűséggel 1.3-as, de a szerelőm elmondása alapján (tőle vettem), van nála hozzá minden, hogy egyhatost varázsoljunk belőle. 

DSC 6684

DSC 6688

Ma délelőtt hoztam el, aztán egy családi szülinapozás után neki is estem lecsupaszítani a blokkról a sallangokat.

DSC 6695

DSC 6698

A motorral az a tervem, hogy szakértelem és hozzáértés hijján, pusztán a szerelőm tanácsait, és a netes csoportok utasításai alapján szétszedjem, és működőképesre össze is hozzam. Minderre azért van szükség, mert a szerelőm így is nagyon leterhelt, nem ér rá már ilyenekkel foglalkozni. A szakmunkát, ha kell, megcsinálja ő, de ki-be szerelni az adott alkatrészt nekem kell. Nagyon elmebeteg ötlet, de nagyon várom már. Egy biztos, a kutyaház, és a felső motorburkoló-elemek vörösre lesznek festve. :) Ennyit már tudok, többet majd a további megbontás után. Bízom benne, hogy ez egy jó állapotú blokk, és nem lesz vele sok szívás meló.

Szurkoljatok nekem. Életem első motorszétszedése és összerakása... :)

Szólj hozzá!

A motor azért...

2015. szeptember 08. 21:29 - GodSeth

... még nem százas...

Ma kénytelen voltam átállítani, hogy a légszűrő a kipufogó fölötti részről szívja a levegőt, mert olyan szinten problémás már a motornak egyáltalán maga a járás, gyorsítás, hogy az valami félelmetes...

A probléma röviden: már nagyon régóta észrevettem, ha a motor nem meleg (nem tűzi a negyven fokban a nap nyáron, vagy esetleg ősszel, 8-10 fokos éjszakák utáni hajnalokon) akkor egyszerűen nem hajlandó megtenni egy métert sem.

A megszakítóhézag rendben van. Kompressziót még mindig nem mértünk, de hogy miért, erre egy picit később térek ki. Egyik kollégám szerint hengerfejes az autó, ha nem is kimondottan a hengernél, de valahol levegő kerül a rendszerbe, amit a "rejtélyes" olajfolyás is igazolni látszik. Szóval ha megérkezek vele valahová, és leállítom, a leállítást követő 20-40 percben amíg az olaj leül az olajteknőbe, addig ki is csöpög 3 nagyobb és egy kisebb csepp az anyósülés-felőli oldalon, az alsó légterelő-motorburkoló lemezek felső fele csurom olaj. Aztán ezután, már nem csöpög belőle, tehát nem folyamatosan csöpög/folyik belőle. Aztán mikor elindítom a "nyóócóramunka" után, akkor van alapjárat, de amint rádobok egy rükit vagy egy egyest, az autó nem akar menni. Pontosan úgy, mintha balfasz módon kezelném a kuplungot, és lefullasztanám. Egyszerűen elgyengül a motor. Még ha nagyon finoman is engedem a kuplungot, és adagolok egy kicsivel több gázt, akkor is kihagy, ránt egy nagyot. Ekkor, egy sima kímélős gyorsítás is tud odáig fajulni, hogy a motor 2-3 hengerezik, és ennek megfelelően nem megy, de azt legalább jó zajosan csinálja. Az alapjárat megvan, de elég gyakran belerándul. Mindezen problémák a motor bemelegedésével fokozatosan csökkennek, majd megszűnnek. A motor alapjárata stabil ás rángatózásmentes lesz, a kigyorsítások pedig szinte tökéletesek. A gyújtásra, karbira, szelephézagra gyanakodtunk, de nem. Gyanúm szerint a hőtágulás nevű dolog felelős a történtekért. Hidegen, megvan a rés, ahol kijöhet az olaj. Ahogy melegszik, a rés egyre inkább összezárul, megvan a kompresszió, létrejön a munkaütem, és nem köp ki a rendszer elégetlen benzint (ami aztán a hő hatására a kipufogóban nem is piciket durran :D ). Persze lehet, hogy hülyeség amit írok, mert alapvetően nem vagyok egy motorszerelő professzor.

(netről lopott kép)

Az, hogy a jelenlegi motor hogy néz ki vagy hogy mi is okozza ezt a jelenséget, csak akkor derül ki, amikor már pöpecül benne lesz a Bogár valagában egy másik erőforrás, ezt meg szétszedjük... o.O Fogunk érdekességeket találni benne szerintem... :D Arra is meg merem kóstolni előre a nem létező svájcisapkámat, hogy fel fog merülni ez a kérdés is: "ez a motor hogy a picsába bírt ki ennyit ilyen állapotban??"

A lényeg, hogy megkezdődött a kutatás egy donor motor után, és vagy a kettőből egyet csinálunk, vagy pedig veszek egy komplett blokkot (bármilyet), és beépítjük... Jelenleg ez utóbbi tűnik sanszosnak, az eladó válaszára várok... Ezért nem lett még kompresszió mérve... Jó lenne tudni, hogy egyáltalán érdemes-e ezzel szarakodni...

Szóval ha valaki tud okosat mondani, az tök jó lenne.

U.I.: Ugyanitt Bogár motort vennék óccóér'. Minél inkább komplett, annál inkább nem vagyok komp...

Szólj hozzá!

Na végre....

2015. július 22. 20:59 - GodSeth

... MEGVAN!!!!

Meglett a műszaki. :) Nincs kedvem káromkodni. A hétvégén irány a Balaton... Nézzétek, tök szép matricám van. :D

11053520 873336692701431 1248049638837859171 n

Holnap vagy holnapután még kap egy új ékszíjat, mert azóta nem volt cserélve, hogy megvettem, és már picit rojtosodik a széle. Aztán hadd szóljon.

Balaton! Jövünk. :)

U.I.: Előre is elnézést kérek szombat reggel általam kialakított dugóval a 82-esen autózóktól. Ígérem, lassú leszek... :D

Szólj hozzá!

Ápdét

2015. július 14. 20:04 - GodSeth

De nem Norbi...

A hétre esedékes műszaki vizsga érdeklődés hiánya miatt elmarad.

Szóvalhogyaszonygyahogy.

Hétfőn az ékszíjat is ledobtam - hogy stílszerű legyek - mert telefonoztam a szerelőmnek, aki nem jó hírekkel szolgált. Kedvem lenne szidni valakinek az anyukáját, de én békés természet vagyok. Az ilyen ember haragjától óvakodjatok! Csak egyszer húzzam fel magam úgy istenesen, és ott vége mindennek.

Szóval az van, hogy vigyem el az autót vissza a karosszéria-lakatoshoz, mert nem hegesztette be a kormányművet tartó lemezt!! Ahogy tekered a kormányt, vagy csak megrángatod a lengőkart, mozog az egész miskulancia.... Amit semelyik műszaki vizsgán nem engednek át...

 

 

 

Hagyok egy kis időt.

 

 

 

 

Igen. Beragasztotta karosszériatömítő-pasztával. -.-'

 

 

 

 

Igen, lekente jó vastagon bitumenes alvázvédővel...

Kenderkötél van. Fa is akad a környéken.......... - hogy értsétek, hogy ki voltam akadva, ez volt az első gondolatom.

Szóval beszéltem vele.... Csütörtökön visszük neki vissza a kocsit.... Csinálja meg, és nem vagyok hajlandó egy kurva fillért se fizetni.

Nem bonyolult dolog, tank ki, kormánymű ki, és lehet csinálni a lemezt oda. Aztán minden vissza, fordított sorrendben.

Azt már meg sem említem, hogy az egyik nyúlvány vége lyukas - azt meg se csinálta. Szóval ez van... Tököm kezd teli lenni...

Viszont hatalmas nagy tisztelet és kalapemelés az autószerelőm előtt. Mondta, hogy mihelyt kész van a lakatos, azonnal vigyem vissza az autót, hogy hadd csinálják meg végre.

Úgy, hogy mindig egy hetet kell minimum várnom, mire vihetem hozzájuk a kocsit. Tisztelet nekik, de tényleg. Millió munkájuk van. Azt hiszem, egy jóféle üveg bort megérdemelnek majd a végösszeg kifizetésén felül.

Szólj hozzá!

Őrület...!

2015. július 12. 15:31 - GodSeth

Már korábban írtam arról, hogy kezdem látni a fényt az alagút végén. Nos, ahogy az illemtanárom mondaná: "meg a nagy lóf*szt!".

Hétfőn, azaz holnap lesz két hete, hogy ott van a szerelőnél az autó.

Körülbelül még hozzá se nyúltak. Én nagyon kedves és aranyos voltam a telefonban, meg nem haragszom senkire se, van hogy akkorát szarik a kutya, hogy az egy hegyi trollnak is becsületére válna. Mert van az úgy, hogy beesik egy autó hozzájuk futó javításra, de a végén a fél autót szét kell szedni. Előfordul, van ilyen. Olyan is van, hogy épp betolják a műhelybe az én kocsimat, de aztán ki is tolják, mert az előbb említett félig szétszedett kocsit teljes egészében szét kell borítani, mert akad még probléma az autóval. Én ezt mind elhiszem, és megértem. Az autószerelő is emberből van. Őneki is jár a pihenés, és nem várhatom el, hogy éjszaka az enyémet csinálja. Ám van esetemben egy kis probléma:

komolyan, át tudom érezni a drogosok helyzetét. Most már én is tudom, mi az, amit mindenki úgy hív, hogy: ELVONÁSI TÜNETEK.

Csak nekem a Bogaramat illetően vannak elvonási tüneteim.

BOGARAZNI AKAROOOOOK!!

De legalább már boltolás alatt áll egy 1302 csomagtér díszléc, ami felkerül majd az autóra, és akkor kifúrom az emblémát tartó lyukakat is, és akkor így fog kinézni a gép csomagtér-ajtaja, csak pirosban:

Prospekt14g

... Addig is szurkoljatok. 18.-án el kell indulnom az autóval jó messzire... Remélem addigra már kész lesz. :(

Szólj hozzá!

Látom a fényt az alagút végén...

2015. június 24. 19:56 - GodSeth

... csak tudnám, mi a pélóért dudál??

Komolyra fordítva a szót, hétfőn már az autószerelőmnél lesz a kocsi. Kell neki egy laza első futómű-generál (kormányösszekötő, lengőkar, gólyaláb, bármi lehet a baja, akár mind így együtt....) ugyanis az anyósülés felőli első kerék 1,5-2 centiméterrel van hátrébb, mint a másik kerék a túloldalon. Sose ment egyenesen az autó, ebből már tudható volt, hogy baja lesz. Illetve az utóbbi időszakban nagy étvággyal eszegeti a csapágyakat is az első futómű, ami nem túl jó dolog.

Még a tolatólámpa-kapcsolót kell kicserélni, mert azt a parkolóban nem tudom, illetve ha az nem oldja meg a gondot, valamit kezdeni kell vele, mert jelenleg nincs tolatólámpám, hátul pedig mindkét lámpa tolatós, tehát kérhetik a műszakin.

És ami a legfontosabb: ha mindezekkel megvan a szerelőm, elvileg leműszakizik a kocsi.

Már nagyon várom, hogy ismét hajthassam a gépet. Egyszerűen nem bírom nélküle. Illetve igen, de a buszozásból/trélerezésből elegem van. Még pár nap és.... :) Remélem ezentúl már csak a haldokló motorra kell koncentrálnom.

Az még egy szép menet lesz.... :/

Szólj hozzá!

Kicsi kocsi ismét itthon.

2015. június 19. 09:57 - GodSeth

Visszajött a lakatostól, az összeg amit az öreg szaki kért, messze alulmúlta az elképzeléseimet. Persze ez nem baj. Utána elvittem futómű beállításra, ahol megemelték az autót, és azért látszott, hogy egy kis rész kimaradt a lakatolásból, de majd lesz vele valami. Azok a részek, ahol eddig kész katasztrófa volt az autó, és tátongó űr, ott most ismét fém van. Viszont van egy rossz hír is. A futóművet eleve nem sikerült beállíttatni, mert az anyósülés felőli első kerék a másik oldalihoz képest másfél-két centivel hátrább van. Az egész gólyaláb el van menve. Ja és a kormányösszekötő is olyan egyenes, mint az ökörhugyozás. Igaz, nem is ment az autó soha egyenesen, és ette is mindig a csapágyakat, valószínű ezért. Ma beszélek a szerelőmmel, mit tudunk tenni ez ügyben, illetve már kéne rá egy műszaki is, egyrészt mert unom a trélerezést, másrészt meg már használni akarom a kocsimat. :) Ja, a tolatólámpa valamiért nem megy, de remélem a tolatólámpa-kapcsoló kicserélésével megszűnik ez a probléma is...

Szólj hozzá!

Maholnap...

2015. június 10. 20:01 - GodSeth

... felsír a flex.

 

De így jobb lesz. Kap még másfél-két évet, használom, aztán jöhet a felújítás, amit már nagyon régóta megérdemelne már. Szurkoljatok, ne legyen túl sok a rozsdás pont az alvázon. Ja, mondjuk két képet tudok mutatni. :D

CAM00865

CAM00879

Mobilos fotók, elnézést a trágya minőségért.

Első kép: vezetőoldali lábtérben pöppet el van válva a padlólemez a küszöbtől...
Második kép: első futómű feletti karosszériarész, valószínű azért nem ázott be az anyósülés-felőli oldal, mert a víz erre talált magának utat.... -.- 

Ja, Sanyi! Köszönöm szépen a csomagtér zsanérokat. Amióta beszereltük a betöltőnyílás-felőli darabot, egyenesen áll a nyitott csomagtér-tető, és könnyebben nyílik/csukódik. Valószínűleg bele fog cuppanni a másik oldalé is. :)

Nem szép kilátások... Majd még jelentkezem, ha végre megvan a műszaki. Egy biztos, ez nem a jövő héten lesz... De azért szurkoljatok, jövő hét pénteken már kocsival kéne mennem unokatesóm ballagására.... Háááááát..... :o

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása